ThiemeMeulenhoff
Home
Kennis en inspiratie
NT2

Hét werkboek voor schrijven op A1-niveau

Schrijven in Nederland

Hét werkboek voor schrijven op A1-niveau

Schrijfvaardigheid is essentieel om mee te doen aan de maatschappij. Het is nodig voor zelfs de meest alledaagse dingen – van een formulier invullen tot een mailtje beantwoorden en meepraten in appgroepen. Daarom hebben nieuwkomers hulp nodig om hun schrijfvaardigheid minstens op A1-niveau te krijgen. Precies hiervoor is het werkboek Schrijven in Nederland bedoeld. Als NT2-docent gebruik je dit handige hulpmiddel naast je lesmethode.

Schrijven in Nederland is het enige lesmateriaal dat puur gericht is op schrijven op A1-niveau. Het richt zich op mensen die naar Nederland willen komen of hier net wonen – en die het Basisexamen Inburgering in het Buitenland hebben gedaan of willen doen. Dit Basisexamen toetst alleen luisteren, lezen en spreken op A1-niveau. Schrijven in Nederland helpt anderstaligen om hun schrijfvaardigheid óók op A1-niveau te krijgen. Het werkboek vol schrijfoefeningen is breed inzetbaar: zowel voor volwassenen als voor jongeren in Internationale Schakelklassen (ISK) – en zowel voor theoretisch als voor praktisch geschoolden.

DE KERN: HET DAGELIJKS LEVEN

De nadruk van het lesmateriaal ligt op schrijftaken uit het dagelijks leven. Daarbij gaat het om vaardigheden die jouw NT2-cursisten meteen kunnen toepassen. Ze oefenen bijvoorbeeld met formulieren, e-mails en brieven. Hoe makkelijker zij zelf dit soort taken kunnen doen, hoe sterker ze zich voelen en hoe beter ze kunnen werken aan hun toekomst in Nederland. De oefeningen zijn aansprekend, bijvoorbeeld door de vele praktische voorbeelden. Maar ook door de open opdrachten aan het eind van elk hoofdstuk. Daarin laten cursisten hun eigen stem horen, door te oefenen met schrijven over hun eigen leven.

Al schrijvend bouwen cursisten praktische kennis op: over de wereld, over verschillende soorten teksten en over duidelijke woorden en zinnen. Goed leren schrijven helpt ook bij andere taalvaardigheden. Als iemand het bijvoorbeeld moeilijk vindt om goede zinnen te maken tijdens het spreken, kan het helpen om die zinnen eerst op te schrijven.

DE OPBOUW: HET ABCD-MODEL

Schrijven in Nederland heeft 9 hoofdstukken over alledaagse onderwerpen. Elk hoofdstuk werkt volgens het ABCD-model. De schrijfopdrachten worden gaandeweg steeds vrijer. Zo leren je cursisten stap voor stap zelfstandig schrijven. Het ABCD-model ziet er zo uit:

A. eerst krijgen de cursisten de informatie die ze nodig hebben om de opdrachten te maken

B. dan vullen ze woorden in binnen bestaande zinnen

C. daarna schrijven ze zelf hele zinnen

D. tot slot maken ze een vrije opdracht, zoals het schrijven van een briefje, gedicht of kort verhaal

DE TOEPASSING: GROTE FLEXIBILITEIT

De meeste NT2-docenten gebruiken Schrijven in Nederland als aanvulling op een taal- of inburgeringscursus. Het werkboek sluit goed aan op NT2-methodes voor A1-niveau. Als docent bepaal jij hoe je het werkboek inzet. Je kunt natuurlijk aan het begin beginnen. Maar veel docenten gaan kriskras door het boek, door schrijfoefeningen te kiezen die passen bij het thema van dat moment. Behandel je bijvoorbeeld het thema gezondheid in de les? Dan zet je met Schrijven in Nederland heel makkelijk aanvullende schrijfoefeningen in over dat onderwerp. Gaan je lessen over het weer, eten, werk of familie? In Schrijven in Nederland vind je zeker een oefening die aansluit.

Het werkboek is ook handig als je mensen met verschillende niveaus binnen één groep hebt. Het helpt je om te differentiëren. Sommige cursisten hebben genoeg aan je reguliere lesmethode. Anderen kun je extra oefeningen geven uit Schrijven in Nederland. Bijvoorbeeld omdat ze vlot door het reguliere lesmateriaal gaan en je ze extra wilt uitdagen. Of juist omdat ze schrijven lastig vinden en je hun wat extra oefening wilt geven. Bij cursisten met een hoger leertempo kun je de gestructureerde B-oefeningen overslaan; geef hun de vrijere C- en D-opdrachten. Cursisten die meer moeite hebben met schrijven kun je juist langer laten stilstaan bij de A- en B-fase.

GESCHIKT VOOR HOGE MATE VAN ZELFSTANDIGHEID

De antwoorden achterin Schrijven in Nederland maken zelfstudie mogelijk. Je cursisten kunnen dus zelfstandig doorwerken, waarbij ze naar schatting twee à drie uur per hoofdstuk nodig hebben. De oefeningen zijn duidelijk en gestructureerd en de onderwerpen zijn praktisch en herkenbaar. Cursisten hebben daardoor meestal weinig hulp of begeleiding nodig. Je bent dus nauwelijks tijd kwijt aan uitleg. En je kunt ze de oefeningen zowel in de klas laten maken als meegeven als huiswerk. De cursisten kunnen gemakkelijk terugbladeren naar voorbeelden. Of juist vooruit, naar de antwoorden – om zelf te controleren of ze de oefeningen goed hebben gemaakt.

Schrijven in Nederland is bewust als papieren boek uitgegeven en niet online beschikbaar. Schrijven met de hand helpt namelijk enorm om woorden te onthouden en een goede schrijfmotoriek te ontwikkelen. Het werkboek is dan ook ruim opgezet, met genoeg schrijflijnen.

EFFECTIEF JE DOEL BEREIKEN MET SCHRIJVEN IN NEDERLAND

Schrijven in Nederland is een werkboek uit 2012, maar blijft onverminderd populair. Het sluit nog steeds goed aan op de situaties die nieuwkomers tegenkomen in de Nederlandse samenleving. Voor NT2-docenten toont het boek zich telkens weer een flexibel hulpmiddel dat uitstekend werkt in combinatie met je reguliere lesmethode – welke methode je ook gebruikt. Het materiaal is uitgebreid getest in de praktijk. En door de duidelijke structuur en praktische insteek slaag jij sneller in je doel: anderstaligen makkelijker, effectief leren schrijven.

______________________________

Meer weten?

Als je Schrijven in Nederland wilt bestellen, kan dat hier. Heb je vragen over het inzetten van de schrijfoefeningen? Of over het combineren van het werkboek met jouw lesmethode? Neem dan contact op met Jan, jouw accountmanager.

Vragen over NT2 of zakelijk beroepsonderwijs?

Onze collega Jan van Wijhe is gespecialiseerd in de lesmethodes, trainingen en andere diensten voor NT2-docenten of docenten in het zakelijk beroepsonderwijs. Heb je vragen? Hij helpt je graag verder!

Neem contact op met Jan

Uitgelicht