Benut de kracht van vaardigheden
Motiverende, effectieve leerroute om vaardigheden te ontwikkelen
Wil je jouw studenten optimaal voorbereiden op hun toekomstige beroep? Dan is het niet alleen belangrijk dat ze de benodigde kennis opdoen, maar voorál dat ze deze kennis in de praktijk kunnen toepassen. Vaardigheden worden steeds belangrijker in de beroepspraktijk en dus in het middelbaar beroepsonderwijs. Daarom bevatten de lesmethodes van ThiemeMeulenhoff steeds meer vaardigheden, die zich richten op het trainen van concrete beroepsvaardigheden die bijdragen aan de dagelijkse beroepspraktijk.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe mensen leren. En het blijkt nogal wat uit te maken hoe je dit precies doet. Nieuwe dingen beklijven bijvoorbeeld beter als je eerst teruggrijpt op de aanwezige voorkennis. En je wordt bijvoorbeeld vaardiger door handelingen in verschillende contexten te oefenen. Het OOTT-model is een wetenschappelijk bewezen effectieve leerroute, die studenten helpt om een vaardigheid stap voor stap te doorgronden en toe te passen. Een krachtige én aantrekkelijke aanpak, voor zowel de student als de docent.
Stap voor stap groeien met het OOTT-model
De opbouw van de vaardigheden in het lesmateriaal van ThiemeMeulenhoff is gebaseerd op het OOTT-model. Dat staat voor: Oriënteren, Oefenen, Toepassen en Transfer. Gebaseerd op inzichten uit onderwijskundige onderzoeken, wordt volgens dit model de nieuw te leren vaardigheid in een specifieke volgorde aangeboden. De student wordt hierdoor optimaal begeleid om de vaardigheid stap voor stap te doorgronden en toe te passen.
Oriënteren In deze fase maken studenten kennis met de vaardigheid, de theoretische achtergronden en de bijbehorende leerdoelen. Ze ontdekken waarom de vaardigheid belangrijk is in hun toekomstige beroep en hoe deze aansluit bij het werkproces.
Oefenen Vervolgens gaan studenten in een gesimuleerde situatie, op school of samen met medestudenten, de vaardigheid oefenen. Ze werken hierbij vaak met een stappenplan of een instructie, waardoor ze iedere deelhandeling zorgvuldig kunnen oefenen.
Toepassen Hierna volgt het toepassen van de vaardigheid in een echte praktijksituatie, bijvoorbeeld tijdens stage als BPV-opdracht. Studenten ervaren hoe het is om de vaardigheid in een realistische context uit te voeren en krijgen directe feedback van hun praktijkbegeleider.
Transfer In de laatste fase brengen studenten de vaardigheid naar een nieuwe, net iets andere situatie. Doordat ze de vaardigheid op een andere plek of met een andere doelgroep inzetten, leren ze variëren en ontdekken ze hoe de vaardigheid ook in verschillende omstandigheden van pas komt.
Tijdens elke fase gebruik je observatielijsten en/of controlelijsten. Zo geef je je studenten gerichte feedback op de manier waarop ze de vaardigheid uitvoeren. Dit maakt hen bewust van wat er al goed gaat en waar ze zich nog verder in kunnen ontwikkelen.
Waarom is het OOTT-model motiverend en effectief?
Misschien voelt het in eerste instantie 'saai' om steeds dezelfde stappen te doorlopen, maar in de praktijk blijkt dat juist het doorlopen van deze stappen, in deze volgorde écht verschil maakt voor de student. Hij of zij...
...bouwt stap voor stap zelfvertrouwen op Door een vaardigheid gefaseerd aan te leren, voelen studenten zich steeds competenter worden. Ze zien hun eigen groei en merken dat ze het geleerde ook echt in verschillende situaties kunnen inzetten.
... profiteert van een duidelijke structuur Iedere vaardigheid heeft heldere leerdoelen en een logische opbouw. Dit geeft studenten rust en overzicht, omdat ze precies weten waar ze staan in hun leerproces en wat er nog gaat komen.
...krijgt gerichte feedback en reflectie Controle- en observatielijsten geven concrete aanwijzingen over wat al goed gaat en wat beter kan. Studenten hebben zo direct inzicht in hun voortgang, wat de motivatie verhoogt en een actieve leerhouding bevordert.
...is optimaal voorbereid op de beroepspraktijk Het stapsgewijs ontwikkelen van vaardigheden, met veel aandacht voor automatisering en het leren toepassen in verschillende contexten, bereidt studenten uitstekend voor op hun toekomstige werk.
Ook voor jou als docent biedt het OOTT-model voordelen! Doordat de stappen en de bijbehorende opdrachten helder zijn uitgewerkt, kost het voorbereiden en begeleiden van je lessen minder tijd. Je kunt je dus meer richten op het geven van gerichte feedback en het begeleiden en coachen van studenten in het leerproces.
Haal meer uit je lessen met vaardigheden
Het opnemen van vaardigheden in je lesplanning is een krachtige manier om studenten écht voor te bereiden op hun toekomstige beroep. Door gestructureerd te werken volgens het OOTT-model richting de leerdoelen, gebruik te maken van een stappenplan en de controle- en observatielijsten, leren studenten niet alleen wát ze moeten doen, maar vooral hoe ze dit kunnen toepassen in verschillende beroepssituaties. Ze bouwen zelfvertrouwen op, krijgen gerichte feedback en ervaren direct de meerwaarde van wat ze leren. Als docent profiteer je van een efficiënt en duidelijk kader om elke student optimaal te begeleiden.
Het OOTT-model biedt je hierbij een motiverende en praktijkgerichte aanpak die zowel jou als je studenten direct resultaat oplevert. Zo werk je op een gestructureerde en leuke manieraan de professionele ontwikkeling van je studenten.
______________________________
Er zijn meerdere lesmethodes van ThiemeMeulenhoff waarin vaardigheden worden aangeleerd volgens het OOTT-model, bekijk ze via de links hieronder:

We helpen je graag
Heb je vragen over een methode? Onze accountmanagers staan klaar om jouw vragen te beantwoorden. Je kunt direct contact opnemen met de accountmanager voor jouw school.