Lestips
Ethiek voor toekomstig financieel adviseurs
Zo zet je deze lestip in
Lesdoel: eerste- en tweedejaars studenten leren over ethisch denken en handelen in hun latere beroep Lesduur: 6 x 50 minuten Nodig: Beamer, laptop
De kranten hebben de afgelopen jaren bol gestaan van artikelen over ethiek in de financiële wereld. Of liever gezegd: het ontbreken daarvan. Hoe breng je toekomstig financieel adviseurs ethisch besef bij? Bijvoorbeeld door hen voorbeelden van filmpjes en casussen uit kranten of bedrijven voor te leggen en daarover te discussiëren. Een mooi beginpunt voor een discussie is het filmpje waarin een Iraanse rouw zoutzuur in haar gezicht gegooid krijgt door haan man. De rechter oordeelt dat zij hetzelfde terug mag doen bij haar man, maar de vrouw weigert. Ze kiest anders, terwijl het mag van de wet. In de financiële wereld zijn veel misstanden niet expliciet verboden, toch is het de vraag of het ook ethisch verantwoord is.
Wat maakt iemand eigenlijk een goede financieel adviseur? Voor beroepen als arts en piloot hebben de meeste studenten dat haarfijn voor ogen, maar ook voor zichzelf vinden ze dat lastiger.
Je kunt studenten bestaande casussen voorleggen met de vraag welke financieel advies zij zouden geven. Je kunt hen testen laten doen zoals de bekende big five persoonlijkheidstekst of de machiavellitest. Hier worden stellingen bespreken die meten hoever iemand bereid is te gaan om zijn zin te krijgen. Deze intensieve workshops wordt vervolgens afgesloten met het schrijven van een korte paper over een ethisch onderwerp.
Wanneer studenten bij bedrijven stage gaan lopen, kun je ze vragen in het stageverslag een passage over ethisch handelen op te nemen. Niet zozeer om dit aan het bedrijf te laten lezen, maar ook hen er zelf over te laten nadenken. Sommige studenten kiezen er uiteindelijk voor hun bevindingen wel op te schrijven in het stageverslag.
Volop lesinspiratie voor jou!
Gaat jouw hart ook sneller kloppen van jouw mooie vak? Wij doen er alles aan om jouw liefde voor het vak maximaal te ondersteunen! Met actuele en flexibele lesmethodes en persoonlijke service, maar ook met inspirerende blogs, tips en lesbrieven.