ThiemeMeulenhoff
Home
Nieuws

Lesmateriaal 'Natuurlijk nieuwsgierig' leert vmbo-leerling onderzoekend leren

Nieuws

Lesmateriaal 'Natuurlijk nieuwsgierig' leert vmbo-leerling onderzoekend leren

9 mrt 2025

Leerlingen ontwerpen geurverspreider tegen stinksokken

Om vmbo-leerlingen warm te laten lopen voor natuur, techniek en wetenschap, is in een unieke samenwerking tussen publieke en private partijen nieuw, open leermateriaal ontwikkeld. Met ‘Natuurlijk nieuwsgierig’ maken leerlingen op een effectieve en vooral leuke manier kennis met deze vakgebieden.

Het lesmateriaal van Natuurlijk nieuwsgierig is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen Impuls Open Leermateriaal, educatieve uitgeverij ThiemeMeulenhoff, NEMO Science Museum en Wetenschapsoriëntatie Nederland (WON). Samen ontwikkelden zij leermateriaal dat vrij kan worden gebruikt, gedeeld, aangepast en eventueel in combinatie met reguliere lesmethoden kan worden gecombineerd. Al eerder dit jaar publiceerde ThiemeMeulenhoff als private methodeontwikkelaar een artikel over de voordelen van open leermaterialen naast bestaande methodes[MV1] . Zo kun je als leraar nog beter aansluiten bij de behoefte en interesse van je leerlingen én de regie pakken over je eigen lessen.

Hands on aan de slag

Het open leermateriaal is initieel ontwikkeld voor leerjaar 2 van vmbo-b en vmbo-k maar kan ook prima in leerjaar 1 worden ingezet.[JB2] Het bestaat uit twee modules over Geluid en 1 over Chemie. De leerlingen gaan hands on aan de slag met de opdrachten vanuit de visie van onderzoekend en ontwerpend leren. Zo gaan ze in de module Chemie de strijd aan met vieze geurtjes en ontwerpen ze een eigen geurverspreider. [MV3]

Van didactisch ontwerp tot testen in de klas

Tijdens de ontwikkeling van het materiaal zijn alle stappen van het ontwerpproces van (open) leermateriaal zorgvuldig doorlopen. Eerst is er een didactisch ontwerp gemaakt dat door middel van interviews is voorgelegd aan docenten. In de blauwdruk is deze basis uitgewerkt tot een globale lesstructuur en inhoud. Op basis hiervan is door de samenwerkende partijen gezamenlijk het leermateriaal ontwikkeld.

De experimenten zijn in de praktijk getest door docenten en leerlingen. De leerlingen waren meteen heel enthousiast over de vrijheid om van alles te mogen proberen, zoals bijvoorbeeld het zelf kiezen van ingrediënten bij de chemieopdracht. De feedback uit de tests is gebruikt om de modules aan te scherpen en verder te ontwikkelen.

Aansluiting op leerdoelen

Het materiaal bevat modules voor in totaal 12 studiebelastingsuren en sluit aan op de kerndoelen 28 t/m 33 en op de tussendoelen van nask1 onderbouw-Geluid zoals gepubliceerd door het SLO op de website Leerplan in beeld. Hierdoor zijn de modules voor een groot deel lesstof vervangend.

Direct aan de slag

De modules zijn voor alle docenten beschikbaar via Wikiwijs. Zowel de docenthandleiding en leerlingmateriaal voor de Modules 'Geluid - Maak een Versterker', Geluid - Ontwerp een Snaarinstrument en Chemie - Geurtjes in de gymzaal, als het bovenliggend didactisch ontwerp en de blauwdruk, worden aangeboden via Wikiwijs.

Deze kunnen gebruikt worden als basis voor het ontwikkelen van eigen leermaterialen en eventueel opnieuw gedeeld worden

Het materiaal is te vinden op Wikiwijs.