Nieuwe release De Geo onderbouw

De Geo onderbouw wordt vernieuwd. Met geactualiseerde hoofdstukken, nieuwe wetenschappelijke inzichten en meer aandacht voor actuele thema's zoals klimaatverandering en burgerschap, sluit De Geo aan bij de wereld van morgen. Daarnaast hebben we de vormgeving en het gebruiksgemak verbeterd, inclusief een vernieuwd toetsaanbod en vernieuwde PowerPoints voor in de klas. Bekijk hieronder de inkijkexemplaren van het nieuwe Basisboek en de voorbeeldhoofdstukken van leerjaar 1 voor vmbo-kgt en havo/vwo. Daaronder lees je meer over alle vernieuwingen en kun je geprinte versies van de voorbeeldhoofdstukken aanvragen.

Bekijk het webinar

In november bespraken we in het webinar 'Ontdek de vernieuwde De Geo onderbouw’ de inhoudelijke en didactische vernieuwingen van De Geo, zoals geactualiseerde hoofdstukken, verbeterde toetsen, vernieuwde werkboeken en docentondersteuning. Ook lichtten we praktische zaken toe, zoals verschijningsdata en bestellen. Bekijk de video-opname voor alle details!

Bekijk de video-opname

Wat is er nieuw?

Geactualiseerde hoofdstukken Alle hoofdstukken zijn onder de loep genomen en waar nodig aangepast. Zo zijn statistieken en gegevens bijgewerkt en zijn minder relevante onderwerpen, zoals Brexit, herschreven of vervangen. In plaats daarvan ligt de nadruk op nieuwe thema’s, zoals de groeiende invloed van China en de veranderingen in Afrika. Nieuwe wetenschappelijke inzichten Deze nieuwe release integreert de laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van: 

  • Platentektoniek en andere aspecten van de fysische geografie. 

  • Welvaartsmeting: nieuwe manieren van denken over hoe welvaart wereldwijd wordt gemeten. 

  • Klimaatverandering: de nieuwste inzichten rond de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering zijn verwerkt. 

Vernieuwingen in het Basisboek en werkboek Het Basisboek is inhoudelijk sterk verbeterd met de nieuwste wetenschappelijke inzichten in fysische geografie, stadsgeografie, klimaat en duurzaamheid. Daarnaast is het hoofdstuk over aardrijkskundige vaardigheden herzien, zodat leerlingen een betere basis krijgen in vaardigheden zoals kaartlezen en het interpreteren van geografische data. Het wereldsysteem is ook verder uitgewerkt, met nieuwe inzichten in ontwikkelingsvraagstukken. 

In het werkboek zijn er aanzienlijke verbeteringen aangebracht voor gebruiksgemak. De belangrijkste aanpassingen zijn: 

  • Alle begrippen staan blauwgedrukt, zowel nieuwe begrippen als begrippen die in een eerder hoofdstuk aan bod zijn gekomen. Dit maakt het makkelijker om hoofdstukken over te slaan of in een andere volgorde te behandelen. 

  • De opmaak is vereenvoudigd, wat meer schrijfruimte biedt en voor overzicht zorgt op de pagina’s. Bovendien hebben alle opdrachten nu een titel gekregen voor een duidelijker overzicht.

Afrika en globalisering Er is meer aandacht voor Afrika als continent en de rol die het speelt in de hedendaagse geopolitiek. Daarnaast zijn de hoofdstukken over globalisering en ontwikkeling herzien met een beter uitgewerkte uitleg over het wereldsysteem, waarbij verschillende schaalniveaus worden belicht. Diversiteit en inclusiviteit In deze editie wordt meer nadruk gelegd op diversiteit en inclusiviteit. Zo wordt er bijvoorbeeld kritisch gekeken naar traditionele termen zoals ‘ontwikkelde landen’ en ‘ontwikkelingslanden’, en wordt uitgelegd hoe deze indelingen een westers perspectief weerspiegelen. Thema’s worden vanuit verschillende perspectieven behandeld om een breder begrip te geven van de wereld. Aandacht voor burgerschap en formatief handelen Burgerschap is een thema dat in deze nieuwe editie meer naar voren komt. Dit sluit aan bij de bredere ontwikkeling om leerlingen te betrekken bij maatschappelijke vraagstukken zoals globalisering, migratie en duurzaamheid.  

Daarnaast is er meer aandacht voor formatief handelen. Aan het einde van elke paragraaf is onder het kopje Wat moet je kennen en kunnen? een overzicht te vinden van de SMART-geformuleerde leerdoelen. Nieuw is ook de Terugblik-opdracht aan het einde van elke paragraaf. Deze opdracht laat leerlingen reflecteren op hun kennis door de samenvatting aan te vullen en een korte zelftest te doen, gekoppeld aan de leerdoelen. Dit geeft hen inzicht in hun eigen voortgang en biedt docenten handvatten om formatief te evalueren. Verbeterde toetsing en didactische ondersteuning De toetsing is in deze nieuwe editie verder verfijnd. Zo bevat iedere paragraaf een korte Test jezelf waarmee leerlingen kunnen controleren of ze de leerdoelen beheersen. Bij elke vraag krijgen leerlingen directe feedback en tips voor verbetering. Aan het einde van elk hoofdstuk is er een oefentoets, waarin ook vragen zitten die paragraafoverstijgend zijn. 

De PowerPoints zijn volledig vernieuwd om docenten te ondersteunen bij de instructie. Ze zijn nu nog meer gericht op beeldmateriaal, zoals kaarten en bronnen, en bevatten duidelijke leerdoelen per paragraaf. De presentaties zijn flexibel en aanpasbaar naar eigen inzicht.  Aangepaste vormgeving voor betere toegankelijkheid Tot slot is ook de vormgeving van het lesmateriaal onder handen genomen. De opmaak is eenvoudiger, met meer schrijfruimte en een duidelijkere structuur. Daarnaast is een dyslexievriendelijk lettertype geïntroduceerd en zijn figuren aangepast voor betere toegankelijkheid voor leerlingen met kleurenzichtbeperkingen. 

Met deze aanpassingen is De Geo weer up-to-date en sluit het naadloos aan bij De Geo bovenbouw, de actuele ontwikkelingen in het vakgebied en de behoeften van het moderne onderwijs! 

Beschikbaarheid

Het vernieuwde lesmateriaal voor leerjaar 1 kun je inzetten vanaf schooljaar ‘25/’26. Leerjaar 2 en 3 volgen in schooljaar ‘26/’27 en ‘27/’28. De gebruikers- en beoordelingsexemplaren kunnen in het voorjaar worden besteld. 

Voorbeeldhoofdstuk

Om een goede indruk te geven hebben we een aantal vernieuwingen met memoblaadjes uitgelicht in de voorbeeldhoofdstukken Australië (leerjaar 1 vmbo-kgt) en Klimaat en natuurlandschappen in Europa (leerjaar 1 havo/vwo). Klik hieronder om de inkijkexemplaren te bekijken en/of vul onderstaand formulier in om eind november beide exemplaren per post te ontvangen.

Vernieuwde basisboek, met harde kaft

Voorbeeldhoofdstuk ‘Australië' - leerboek 1 vmbo-kgt

Voorbeeldhoofdstuk ‘Australië' - werkboek 1 vmbo-kgt

Voorbeeldhoofdstuk 'Klimaat en natuurlandschappen in Europa' - leerboek 1 havo/vwo

Voorbeeldhoofdstuk 'Klimaat en natuurlandschappen in Europa' - werkboek 1 havo/vwo

Vragen of afspraak?

Heb je vragen over bovenstaande of wil je een afspraak maken om meer te horen over de vernieuwingen en over De Geo? Neem dan contact op met jouw accountmanager.

Aanvraagformulier voorbeeldhoofdstuk